Moestuin

“De beleeftuin heeft naast een bezinnend karakter ook een voedend karakter. Het voorziet de gasten en het gastenechtpaar van gezond voedsel; niet bespoten groente, fruit en bloemen. We streven er naar om zoveel als mogelijk  zelfvoorzienend te leven op het terrein”.

Als kleindochter van een akkerbouwer aan de ene kant en aan de andere kant een fanatieke ‘moestuinopa’ ben ik (Tabitha) opgegroeid met het telen van vooral groente en fruit. Ondanks dat het me meegegeven is en ik het altijd erg leuk gevonden heb, ben ik er in eerste instantie niets mee gaan doen. Twaalf jaar geleden heb ik een moestuin bij ons in de buurt gehuurd en ben ik begonnen. Eerst om te kijken of ik het wel leuk zou vinden, dat bleek als snel het geval…… Van 2017-2019 kon ik een opleiding tot stadsboer volgen aan de Warmonderhof in Dronten. Tijdens deze opleiding heb ik bij allerlei bedrijven (bloemen, kleinfruit, kruiden en groente) stage gelopen en ervaring opgedaan.  

Onze huidige moestuin is onderdeel van het gemeenschapshuis. Op dit moment hebben we een tuin van ruim 100 m2. Op de moestuin kweken we onze eigen groenten, kleinfruit, kruiden en bloemen. Ons doel is om in de zomermaanden zoveel als mogelijk van eigen tuin te eten. Alles is onbespoten.

Naast dat er geteeld worden is er ook ruimte om te ontspannen en te bezinnen. Tijd om in contact te komen met de schepping, de Schepper en jezelf.

Buiten bezig zijn, met je hoofd in de wind, handen in de aarde zorgt (is uit divers onderzoek gebleken)

  • voor goed herstel van stress;
  • het kan aanzetten tot sociaal contact;
  • het kan bijdragen aan een optimale ontwikkeling van kinderen;
  • het kan persoonlijke ontwikkeling en zingeving bevorderen;
  • en het kan stimuleren tot bewegen.

Meewoners van ons huis kunnen nu al meehelpen en genieten van de moestuin.

Bij het toekomstige gemeenschapshuis hoort een grotere moestuin, ca. 5000 m2 zou heel mooi zijn. Het maakt dat we daardoor nog meer zelfvoorzienend kunnen leven. Maar is ook breder. De beLEEFtuin is een tuin waarin gasten van Lachai-Roi kunnen genieten, ontspannen, mee kunnen werken. De beLEEFtuin heeft een groot bezinning-/ belevingskarakter. Dit willen we bereiken door doorkijkjes, zitjes, verschillende paden en door bezinningsteksten op bordjes. Een tuin waarin mensen uitgedaagd worden stil te staan bij de Schepper, de schepping en zichzelf. De beLEEFtuin is altijd geopend voor meewoners/gasten en enkele dagdelen per week ook voor mensen van buiten (het terrein). De BeLEEFtuin wordt door een het gastenechtpaar aangestuurd met ondersteuning van vrijwilligers, gasten en als dagbestedingsproject.